Naar een ontwerpvan nbp architecten werd in Aken de nieuwe hoofdvestiging van de marktleider voor simulaties van gietprocessen MAGMA GmbH en haar zusteronderneming SIGMA GmbH gebouwd.

Kantoorgebouw met feel-good-karakter

Nieuw prestigieus hoofdkantoor uitgerust met verhoogde bedden en drainagegoten van Richard Brink

In het noorden van Aken is een kantoorgebouw gerealiseerd dat optimale voorwaarden schept voor productief werk, maar ook ruimte biedt voor recreatie en uitwisseling. De nieuwe hoofdvestiging van de firma's MAGMA en SIGMA overtuigt door een lichtdoorstroomde binnenplaats die voor een feelgood-atmosfeer zorgt. Voor de groenvoorziening en afwatering worden producten van de firma Richard Brink gebruikt. Zo werden behalve op maat gemaakte verhoogde bedden ook drainagegoten uit het assortiment van de Oost-Westfaalse metaalwarenfabrikant toegepast.

Het nieuwe vier verdiepingen tellende gebouw aan de Kackertstraße heeft een vloeroppervlakte van 8.550 vierkante meter en 110 parkeerplaatsen op twee ondergrondse parkeerlagen voor de medewerkers van de marktleider voor gietsimulaties MAGMA GmbH en haar zusteronderneming SIGMA GmbH. Met zijn gebouwstructuur gaat het gebouw perfect op in zijn omgeving. "Het richt zich naar zijn omgeving wat betreft straatuitlijning en hoogte – en vormt een opvallend rustpunt in een voor het overige heterogeen commercieel gebied," verklaren de architecten Thomas Zehnpfennig en Andreas Trick van de verantwoordelijke architecten nbp architecten uit Roetgen bij Aken.

Productiviteit en regeneratie

De combinatie van werk en regeneratie staat centraal in het algemene ontwerpconcept van het gebouw. Met de uitvoering van het bouwproject werd een aangename en tegelijk stimulerende werkomgeving gecreëerd, die ook ruimte biedt voor recreatie en uitwisseling: De combinatie van communicatiezones, meeting points, royaal vormgegeven kantoren en een lounge met een uniek uitzicht op de groene binnenplaats maakt van dit kantoorgebouw de ideale werkplek.

Kenmerkend voor de architectuur is de forse dakoversteek aan de voorgevel, waarmee het gebouw zich in combinatie met een royale foyer uitnodigend naar de straatkant opent. Deze openbare ruimte is verbonden met de privé-vertrekken door een verhoogd bed op het voorplein dat doorloopt tot aan de straat. Het uitnodigende en open karakter gaat verder in het interieur van het gebouw, waar de nadruk ligt op transparantie met ruime kantoren en grote glazen puien.

De binnenplaats is een goede plek om tussen de vergaderingen en het werk te ontspannen. Dankzij een lichtgewicht membraandakconstructie is er hier altijd meer dan genoeg daglicht. Het dak biedt bescherming tegen de weersomstandigheden en maakt de binnenplaats het hele jaar door bruikbaar. Bij het ontwerp van de vertikalen kozen de planners voor een natuurlijke flair: er wordt gebruik gemaakt van beplante muren en verhoogde bedden, en van een watermuur die op warme dagen dienst doet als airconditioning.

Groen op maat

Zowel op de binnenplaats als bij de ingang voorzag de planning in verhoogde bedden, waarvoor de architecten specifieke eisen hadden. Er waren beplantingssystemen in verschillende hoogten nodig. Deze moesten ook worden voorzien van inspectiekleppen voor de irrigatiesystemen en de elektrotechnische installatie en met bankonderconstructies aan één kant. Met Richard Brink GmbH & Co. KG vonden de planners en MAGSI Wertimmobilien-Verwaltungs-GmbH als gebouweigenaar een competente partner die snel en betrouwbaar aan alle eisen voldeed. De metaalwarenfabrikant produceerde in totaal 12 op maat gemaakte verhoogde bedden en bewees daarmee aan dat het vervullen van klantenwensen voor het bedrijf de hoogste prioriteit heeft.

De verhoogde bedden hebben hoogten van 415, 700, 900 en 1.100 millimeter; vier van de verhoogde bedden zijn voorzien van houten zitbanken. Richard Brink biedt zijn verhoogde bedden standaard aan in cortenstaal, roestvrij staal of aluminium. De twee laatste materialen kunnen worden voorzien van een poedercoating in alle RAL-kleuren, afhankelijk van de wensen van de klant. Een dergelijke individuele oplossing was ook vereist voor het project in Aken, waarvoor de aluminium balken werden gecoat in de RAL-kleur DB 703, mica. Met hun op maat gemaakte verhoogde bedden bood de fabrikant een oplossing die zowel aan de functionele als aan de visuele eisen voldeed.

Exact passend geproduceerd

De ingang, gedeeltelijk beschermd door het overstekende dak, is af en toe blootgesteld aan het weer. Daarom was een aanvullende afwatering nodig, die de afvoer van oppervlaktewater permanent zou garanderen. Bij de keuze van een geschikt product moest dit onopvallend in de omgeving opgaan en bovendien hoog scoren wat betreft betrouwbaarheid en functionaliteit, vooral bij grote hoeveelheden neerslag. De drainagegoten van Richard Brink voldoen helemaal aan deze eisen. De planners kozen voor roestvrijstalen goten van het typ Hydra met een sokkelset. Als afdekking worden hier staafroosters van het type Hydra Linearis gebruikt. Dankzij de nauwkeurige pasvorm van de producten en de hoge kwaliteit van de afwerking verliep de installatie snel.

De klant en de planner waren zeer tevreden met het resultaat. "Het heeft ons en de klant overtuigd," zegt architect Thomas Zehnpfennig. "De samenwerking met Brink was zeer prettig, de contactpersonen deskundig. We zullen bij toekomstige projecten graag weer gebruik maken van de oplossingen van Richard Brink GmbH & Co. KG."

Met het nieuwe creëerden de ontwerpers optimale voorwaarden om productief te werken, maar ze zorgden ook voor recreatie- en contactmogelijkheden.[Translate to Niederländisch:] Voor het groen werden verhoogde bedden van Richard Brink gebruikt. Bij de vooruitspringende entreezone werden voor de afwatering drainageputten van Richard Brink toegepast.die Begrünung und Entwässerung im exponierten Eingangsbereich kommen Hochbeete sowie Dränagegullys der Firma Richard Brink zum Einsatz.De twee verhoogde bedden op het voorplein vormen een geslaagde overgang van het gebouw naar de openbare ruimte.Voor de ingang, die gedeeltelijk tegen weersinvloeden wordt beschermd door het overstekende dak, was een afwateringsoplossing nodig die een betrouwbare afvoer van het oppervlaktewater zou waarborgen. De putten van Brink voldoen moeiteloos aan deze eisen.Binnen in het gebouw werd met een lichte binnenplaats ruimte voor ontspanning en regeneratie gecreëerd. Een lichtgewicht membraandakconstructie zorgt hier voor volop daglicht.Bij het ontwerp van deze met licht doorstroomde binnenplaats kozen de planners en MAGSI Wertimmobilien-Verwaltungs-GmbH als opdrachtgever voor een natuurlijke flair met beplante verhoogde bedden.Om te voldoen aan de specifieke eisen en de individuele hoogte van de bedden was een speciaal ontwerp nodig.Ook was er voor vier van de verhoogde bedden aan één kant een onderconstructie voor een zitbank gepland.Richard Brink zorgde bij de verhoogde bedden op wens van de klant voor een toegang tot de irrigatiesystemen en de elektrotechnische infrastructuur.Met zijn op maat gemaakte verhoogde bedden bood de firma Richard Brink een oplossing die zowel functioneel als optisch aan de eisen voldeed. De ontwerper en opdrachtgever waren helemaal tevreden.