Contemporary history with a modern twist

Fultura channels take care of dewatering at the Ludwig Erhard Zentrum

Fürth has gained a new landmark: the Ludwig Erhard Zentrum sees the city pay tribute to one of its most famous sons, the first Federal Minister of Economy and second Chancellor of the Federal Republic of Germany. The brand-new place of remembrance and meeting point was completed after a two-and-a-half-year construction phase and stands alongside the historical town hall with its Tuscan flair. Despite the new build’s linear, modern design, it fits in well with the surrounding cityscape. This is thanks to details such as making sure the colour of the exposed concrete, achieved using a sandstone powder, coordinates with that of the building materials used in the region. Stainless steel ‘Fultura’ drainage channels from the company Richard Brink are used to drain the two roof terraces and the entrance area of the city's prestigious new addition.

After submitting their impressive concept, architect’s office ‘Reinhard Bauer Architekten’ from Munich designed the memorial to the ‘father of the German economic miracle’, Ludwig Erhard. Visually, the construction is made up of four slightly offset cubes that are similar in height and width to the site’s previous structure and that come together with the historical town hall to create a fantastic overall ensemble. A storey-high window in the centre of the entrance side offers a view to the very house in which the founder of the social market economy was born.

Looking over the city’s rooftops

In addition to the permanent exhibition housed on the first floor, a number of event spaces are found on the next floor up. Spread over a total of approximately 1,200 square metres, the museum-like nature of the building is reinforced by a distinctly organised interior that leads visitors past exhibits, presentations and interactive stations. The top floor, which serves as a conference and meeting space, comes complete with generous roof terraces that extend the rooms outwards. Both the north-west loggia that looks out to the fruit market and the atrium-like patio offer open-air vistas over Fürth’s rooftops. The solid construction also impresses here with its generous spaces and well-designed layout.

Fultura, custom-made

In order to channel away accumulating rainwater from the outdoor spaces in the best way possible, a functional dewatering solution was required. A decision was made in favour of drainage channels by Richard Brink GmbH & Co. KG that are practical yet also meet the aesthetic demands of the project managers. A total of 30 metres of custom-made ‘Fultura’ channels that had been adapted to the installation space were fitted. With inlet widths of 100mm, 160mm and 260mm, the channels can be raised from a height of 115mm to 170mm and from 165mm to 220mm thanks to their stilt supports. The channels are quickly and easily adjusted to meet the height of the flooring. The gratings then ensure smooth and barrier-free access from inside the building out onto the terrace. The products offered by the metal products manufacturer have an appealing design, right down to the smallest detail. The straight 7 x 7mm longitudinal bar gratings are made from stainless steel that has been glass bead blasted, giving the look and feel of soft contours and once again underscoring accessibility.

The right decision

A decisive factor when it came to choosing the products from Richard Brink was the high quality of the materials and the fact that the channels could be made to measure, which substantially accelerated the installation of the dewatering systems. ‘The precise, custom-made production meant additional adjustment measures were not required. The company Richard Brink presented itself as a cooperative partner that worked quickly and without any fuss to meet and surpass our needs. We are really pleased with the result,’ summarised Mr Lindenmeyer from implementing company August Guttendörfer GmbH & Co. KG from Ansbach.

There’s a new landmark in Fürth city centre. The Ludwig Erhard Zentrum pays homage to the ‘father of the German economic miracle’ with a permanent exhibition. The modern new build is made up of four slightly offset cubes.Despite its modern design, the building fits well into the cityscape, standing right next to the historical town hall. This is thanks to details such as ensuring the colour of the exposed concrete matches its surroundings, in this case by using a sandstone powder.Generous terrace areas continue the experience. Both the loggia and the atrium-like patio offer vistas over Fürth’s rooftops. A sophisticated dewatering solution was needed for the outdoor areas. A decision was made in favour of the ‘Fultura’ drainage channels manufactured by Richard Brink GmbH & Co. KG. A total of 30 metres of custom-made channels with inlet widths of 100mm, 160mm and 260mm were fitted.Thanks to their stilt supports, the channels can be quickly and easily adjusted to the height of the floor, ensuring a smooth transition between the building's interior and the outside. Geradlinige 7x7 mm Längsstabroste aus glasperlengestrahltem Edelstahl vermitteln einen optischen und real haptischen Eindruck von weichen Konturen. Passgenau eingesetzt unterstreichen sie nochmals den bodengleichen Übergang.Maßgefertigte, höhenverstell­bare Fultura-Rinnen nach Kun­denwunsch sind Standard im Hause Brink.